Neva masquerade - siperiankissan sisarrotu

“Kuin siperiankissa, mutta väritykseltään naamiokissa.” Hmm, ehkäpä ei sittenkään pelkästään ”kuin”.

Olisiko tuo sinisten silmien taika sittenkin se, mikä tekee nevasta täysin omanlaisensa kissan. Sinisilmäisissä kissoissa on jotain salaperäistä, mikä sykähdyttää aivan erityisellä tavalla kissaihmistä. Siperiankissa tunnetaan omia ihmisiään rakastavana ja hellivänä kissana, sibskusuukkoset lienevät kaikille meille rotuun hurahtaneille tuttu juttu. Nevalle on aivan yhtä tärkeää oman kiintymyksensä osoittaminen; kovaääninen hyrinä sylissä kertoo: mamma, minä tykkään susta ihan hirveesti! Ja kissasuukkoset, ne osataan myös…


Rotuominaisuudet ovat molemmilla samoja:
Naaras on pienempi ja aktiivisempi / uteliaampi kuin uros. Upean turkin sisällä asustaa joko hempeä neito tai oman arvonsa tietävä muhkea halinalle-uros. Oma lauma, ihmiset ja muut eläimet mukaan lukien, ovat kuitenkin aina kaikki kaikessa niin nevalle kuin siperiankissallekin.
Rotustandardi on myös sama molemmille roduille, lukuunottamatta silmien ja turkin väritystä. Mutta neva sinisine silmineen on kuitenkin aivan omanlaatuisensa kissa.

Osa järjestöistä pitää nevaa vain yhtenä siperiankissan värimuunnoksena, toiset taas tunnustavat nevan omaksi rodukseen. FIFé hyväksyi alustavasti nevan 1.1.2009 ja täyden hyväksynnän se sai Puolan FPL ehdotuksesta 2010 vuoden Fife GA:ssa äänin 33+/0/4-.

SIBY ry on tehnyt yhteistyösopimuksen Suomen Kissaliiton kanssa ja siten olemme sitoutuneet noudattamaan Fifen sääntöjä ja siksi hyväksymme neva masquaraden kuten Fifekin eli siperiankissan sisarrotuna.