Kissanäyttelyt ja tulokset

Kissanäyttelyiden tarkoitus on levittää tietoutta rotukissoista, eri roduista sekä yleisellä tasolla nostattaa kissojen arvostusta ja lisätä tietoutta hyvästä kissan kohtelusta. Kissaharrastajille näyttelyt luovat mahdollisuuden kontaktien luomiseen ja mukavaan yhdessäoloon samanhenkisten kanssa. Kissanäyttelyt ovat myös olennainen osa kasvatustoimintaa, sillä siellä kasvattajat saavat tuomareilta palautetta kasvatustyönsä tuloksista ja vertailevat kasvatustyönsä tuloksia muihin rodun edustajiin. Luonnollisesti kissat itse eivät tuloksistaan piittaa, vaikka monet esiintymisestä nauttivatkin. Kissanäyttelyissä toimitaan aina kissojen ehdoilla.

Rotukissayhdistyksen jäsenyys on edellytys Kissaliiton alaiseen toimintaan osallistumiseen (kasvatus, näyttelyt ym), rotuyhdistyksen jäsenyys ei riitä, mutta on hyvä lisäapu kissaharrastustoiminnassa.

Yleisö on tervetullut kaikkiin Kissaliiton alaisiin näyttelyihin ja näyttelyt ovatkin erinomainen paikka tutustua erilaisiin kissarotuihin, kasvattajiin ja rotukissaharrastukseen.


Näyttelytyypit

Kansainväliset näyttelyt voivat olla 1- tai 2-päiväisiä. Kissa voi osallistua näyttelyyn joko molempina päivinä tai vain toisena päivänä. Kansainvälisessä näyttelyssä arvostellaan FIFé-luokat 1-14 sekä mahdollisesti kansallisia lisäluokkia (13d, 15, 16 ja 17). Kansallinen näyttely voi myös olla 1- tai 2-päiväinen, mutta siellä arvostellaan vain luokat 9-14 (+ mahdolliset kansalliset lisäluokat).

Esittelynäyttely on yksipäiväinen ja sen tarkoituksena esitellä yleisölle eri rotuja, joten virallista arvostelua siellä ei järjestetä. Osallistuminen esittelynäyttelyyn on näytteilleasettajille yleensä ilmaista.

Kategoriat

Kissarodut jaetaan neljään kategoriaan. Kategoriat merkitään roomalaisin numeroin I-IV. Kotikissat arvostellaan erikseen luokassa 14. Kotikissat eivät siis kuulu mihinkään näistä neljästä kategoriasta.
Siperiankissat ja neva masqueradet kuuluvat kategoriaan II.
Kissarodut kategorioittain löydät täältä.

Näyttelyluokat

1 - SUPREME CHAMPION kissoille, jotka ovat luokassa 3 saaneet yhdeksän CACS-sertifikaattia vähintään kolmesssa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta TAI yksitoista CACS-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa vähintään kuudelta eri tuomarilta.

2 - SUPREME PREMIOR kissoille, jotka ovat luokassa 4 saaneet yhdeksän CAPS-sertifikaattia vähintään kolmessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta TAI yksitoista CAPS-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa vähintään kuudelta eri tuomarilta.

3- GRAND INTERNATIONAL CHAMPION kissoille, jotka ovat luokassa 5 saaneet kuusi CAGCIB-sertifikaattia vähintään kolmessa eri maassa vähintään neljältä eri tuomarilta TAI kahdeksan CAGCIB-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta.

4 - GRAND INTERNATIONAL PREMIOR kissoille, jotka ovat luokassa 6 saaneet kuusi CAGPIB-sertifikaattia vähintään kolmessa eri massa vähintään neljältä eri tuomarilta TAI kahdeksan CAGPIB-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa vähintään kolmelta eri tuomarilta.

5- INTERNATIONAL CHAMPION kissoille, jotka ovat luokassa 7 saaneet kolme CACIB-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa kolmelta eri tuomarilta.

6 - INTERNATIONAL PREMIOR kissoille, jotka ovat luokassa 8 saaneet kolme CAPIB-sertifikaattia vähintään kahdessa eri maassa kolmelta eri tuomarilta.

7 - CHAMPION kissoille, jotka ovat luokassa 9 saaneet kolme CAC-sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta.

8 - PREMIOR kissoille, jotka ovat luokassa 10 saaneet kolme CAP-sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta.

9 - AVOIN yli 10 kk:n iköisille kissoille.

10 - KASTRAATTI yli 10 kk:n ikäisille kastroiduille tai steriloiduille kissoille.

11 - NUORET 7-10 kk:n ikäisille kissoille, jotka ovat täyttäneet 7 kk, mutta eivät 10 kuukautta.

12 - PENNUT 4-7 kk:n ikäisille kissoille, jotka ovat täyttäneet 4 kk, mutta eivät 7 kuukautta.

13a - NOVIISI rekisteriin pyrkiville yli 10 kk:n ikäisille eurooppalaisille tai manxeille.

13b - TARKISTUS tarkoitettu rekisteröityjen kissojen rodun hyväksymiseen / vaihtamiseen.

13c - MÄÄRITTELY tarkoitettu kissan värin/kuvion tarkistukseen

14 - KOTIKISSA rekisteröimättömille kissoille.

15 - SIITOSLUOKASSA lasketaan kolmen korkeimman pistearvon saaneen jälkeläisten keskiarvo pistelaskentataulukon mukaan ja tulos julkaistaan kahden desimaalin tarkkuudella.

16 - KASVATTAJALUOKASSA lasketaan viiden korkeimman pistearvon saaneen jälkeläisten keskiarvo pistelaskentataulukon mukaan ja tulos julkaistaan kahden desimaalin tarkkuudella.

17 - VETERAANI yli 7-vuotiaille kissoille. Veteraanit arvostellaan kategorioittain, lisäksi kotikissaveteraanit (kansallinen luokka).

Arvostelu

Kissat käyvät läpi näyttelyssä kaksi erillistä arvostelua. Laatuarvostelussa kissa arvostellaan vertaamalla sitä kansainväliseen FIFén rotustandardiin. Laatuarvostelua seuraa vertailuarvostelu, jossa kissoja vertaillaan keskenään. Kaikki kissat saavat sanallisen arvostelun sekä voivat saada seuraavia sertifikaatteja/arvostelutuloksia:

KM
Kunniamaininta annetaan kaikille kissoille luokissa 1&2

CACS
Kansainvälinen Supreme Champion-sertifikaatti luokan 3 voittajalle

CAPS
Kansainvälinen Supreme Premior-sertifikaatti luokan 4 voittajalle

CAGCIB
Kansainvälinen Grand Champion-sertifikaatti luokan 5 voittajalle

CAGPIB
Kansainvälinen Grand Premior-sertifikaatti luokan 6 voittajalle

CACIB
Kansainvälinen Champion-sertifikaatti luokan 7 voittajalle

CAPIB
Kansainvälinen Premior-sertifikaatti luokan 8 voittajalle

CAC
Champion-sertifikaatti luokan 9 voittajalle

CAP
Premior-sertifikaatti luokan 10 voittajalle

EX
Excellent-arvostelu kissalle (luokissa 3-12)
Noviisiluokkaan osallistunut kissa rekisteröidään, mikäli se on saanut EX-arvostelun kahdelta tuomarilta.

OH / VG
Oikein hyvä/very good-arvostelu kissalle (luokissa 3-12)

H / G
Hyvä/good-arvostelu kissalle (luokissa 3-12)

Luokissa 11 ja 12 ei jaeta serttiä, vaan korkein arvostelu on EX1.

Vertailuarvostelussa kissa voi saavuttaa seuraavia tuloksia:

VP tai BIV (Värin paras / Best in Variety)
Saman väriryhmän kissoista paras. Valitaan erikseen leikkaamattomista ja leikatuista kissoista ja mikäli kissoja on väriryhmässä paljon, voidaan valita erikseen vielä myös nuorista/pennuista.

TP tai NOM (Tuomarin paras / Nominated)
Tuomari valitsee arvostelemastaan kategoriasta parhaat kissat (aikuinen uros, aikuinen naaras, kastraattiuros, kastraattinaaras, nuori ja pentu). Tuomarin parhaat jatkavat päivän "loppukilpailuun" Best in Show-paneeliin.

BIS (Best in Show)
Kategorian paras

Lähteet