Kissanäyttelypäivän kulku

Teksti: Minna Böckerman
Kuvat: Tessa, Henna Kartano, Heli Holma

Olet jännän äärellä, seisot näyttelyhallin parkkipaikalla ja keräät tarvittavat tavarat mukaasi. Tänään olisi ensimmäinen kissanäyttelypäiväsi karvaisen kaverisi kanssa.

Keräät seuraavat tavarat auton tavaratilasta:

  • Kissan rekisterikirja/passi
  • Näyttelyn vahvistuskirje (nyk. sähköinen)
  • Näyttelyhäkki tai verhot näyttelyhäkkiin
  • Hiekkalaatikko ja hiekkalapio sekä muutama pussi
  • Vesi- ja ruokakupit, ruokaa kissalle
  • Käsidesi ja desinfiointiaine
  • Harjat ja kammat
  • Kissa kuljetusboksissaan

Sitten vain rohkeasti kohti sisäänkäyntiä. Kissanäyttelyn ovella on yleensä henkilöitä, jotka tarkistavat kissan paperit ja rokotukset. Kaiken ollessa kunnossa, sinut ohjataan eläinlääkärin tarkastukseen ja/tai ilmoittautumaan.

Jos pääset eläinlääkärin tarkastukseen, eläinlääkäri pyytää nostamaan kissan pöydälle. Eläinlääkäri tarkistaa kissan yleiskunnon, silmät, korvat, hampaat ja peräpään. Eläinlääkärin pöydällä otetaan satunnaisesti myös kissasta sienitesti. Tulos tulee n. 2-3 vkon kuluttua postissa kissan omistajalle. Kun kaikki on tarkastuksessa kunnossa, pääset jatkamaan matkaa ilmoittautumiseen.

lmoittautuminen on järjestetty erilliselle pisteelle, missä kerrotaan kissan näyttelyyn ilmoittaneen henkilön nimi. Samalla myös kerrotaan, osallistuuko kissa näyttelyyn vain yhtenä vai mahdollisesti viikonlopun molempina päivinä.

Tämän jälkeen lähdetään etsimään häkkipaikkaa, mihin leiri pystytetään näyttelyiden ajaksi. Monet näyttelyiden rivit on organisoitu kategorioittain. Jostain välistä löytyy kategorian II kissat, mihin myös neva masqueradet ja siperiankissat kuuluvat. Joskus häkkipaikat on valmiiksi numeroitu. Kissasi numero löytyy vahvistuskirjeestä ja myös sähköisestä OmaKissa-järjestelmästä. Joskus taas häkkipaikan saa valita itse.

Tämän jälkeen, kun oma häkkirivi ja -paikka on löytynyt, muutaman hukkamutkan kautta, niin aloitetaan tavaroiden purkaminen. Oma häkki kasataan sille varattuun paikkaan. Muistathan, että yhden kissan häkin koko ei saa ylittää 65x65x65cm. Jos sinulla on tuplahäkki (esim. tuplasturdi), siihen saa majoittaa 2-3 kissaa. Yhdelle kissalle saa vallata vain yhden häkin (esim. single sturdin) paikan. Jos sinulla on verhot mukana, niin näytteilleasettaja on laittanut paikallesi valmiin metallihäkin, johon voit ripustaa kissallesi hankkimasi verhot. Häkkiin lisätään vielä hiekkalaatikko ja nyt voi kissa asettua mukavasti omaan majaansa.

Tässä vaiheessa voit vähän jo hengähtää ja käydä vaikkapa kahvilla. Olethan hyvissä ajoin jo tullut paikalle ja arvostelut alkavat vasta vähän ajan päästä. Kahvitaunon jälkeen seuraavaksi onkin hyvä käydä tarkistamassa arvostelevan tuomarin sijainti ja minkä verran kissoja on ennen oman kissan arvostelua. Sitten vain odotellaan ja seurataan arvosteluja, katsellaan kilpakumppanien kissoja ja käydään välillä tarkistamassa oman kissan vointi häkissä. Ja tietenkin jännitetään.

Omaa kissaa kannattaa mennä valmistelemaan tuomarin pöydälle siinä vaiheessa, kun omaa kissaa ennen vuorossa on 2-3 kissaa. Kasvattajalta kannattaa kysyä neuvoa turkinlaittoon yms. näyttelypaikalla sekä myös jo ennen näyttelyä tapahtuvaan pesuun sekä kuivaukseen. Mitä paremmin pohjatyö on tehty kotona, niin sen helpompi on kissa viimeistellä ennen arvostelua. Kasvattaja auttaa mielellään kissan valmistelussa arvostelua varten ja mahdollisissa turkkiin liittyvissä ongelmissa. Jos kasvattaja ei ole paikalla, apua rodun piiristä löytyy aina, yksin ei tarvitse tuskailla.

Nyt on kissa valmis ja hienon näköinen. Tuomarin pöydällä on enää yksi kissa ennen kissaa. Siis ei muuta kuin kissa kantoon ja tuomarin luo omaa vuoroa odottamaan. Kädet hikoaa, sydän pamppailee ja jännittää ihan valtavasti. Tämä on ihan ok ja nyt ei muuta kuin iso sisäänhengitys, rauhoittuminen. Näin ei jännitys siirry kissaan. Nostat kissan käsivarsille näyttelyasentoon ja odotat vuoroasi.

Seuraavaksi tuomari pyytääkin sinut pöydän ääreen. Tuomari tutkii ja katselee kissaa eri kulmista. Näyttelykissan on oltava hyvin käsiteltävissä. Aikansa tutkittuaan kissaa, hän kirjoittaa arvostelunsa erilliselle arvostelusetelille. Yleensä periaatteena on, että tuomarin kanssa ei juuri keskustella. Tuomari saattaa kyllä kertoa sinulle, mitä mieltä hän on kissastasi. Jos samaan väriryhmään kuuluu yli 3 kissaa, valitsee tuomari myös Värin parhaan kissan näiden joukosta. Kun tuomari on arvostellut kaikki saman kategorian kissat, hän kertoo assistentille, mitkä kissat hän haluaa saapuvaksi TP (eli Tuomarin paras)-valintaan.

Tuomarin paras-valinnoissa tuomari valitsee saman kategorian kissoista parhaan aikuisen naaraan, parhaan uroksen, parhaan kastraattiuroksen ja -naaraan sekä parhaan nuoren (7-10 kk) ja parhaan pennun (4-7 kk) sekä mahdollisesti parhaan veteraanin.

Kissasi kuuluu tässä näyttelyssä pentuluokkaan. Tällä kertaa TP-valinnoissa on mukana maine coon-pentu, norjalaisen metsäkissanpentu sekä siperiankissanpentu ja oma pentusi, neva masquerade. Seisotte ringissä tuomarin kiertäessä kaikki valintaan osallistuvat kissat läpi ja kertoo niiden hyvät ja huonot puolet. Tällä kertaa tuomari valitsee sinun pentusi Tuomarin parhaaksi. Saat siitä osoitukseksi TP-lapun ja mahdollisesti jonkin palkinnon. Tämän jälkeen jäädään odottamaan loppupaneelin alkua.

Loppupaneelissa on kaikien tuomareiden parhaat kissat eri kategorioista. Paneelin kategoriajärjestys ilmoitetaan ennen paneelin alkua. Jokaisen kategorian sisällä valitaan kategorian paras aikuinen uros, naaras, kastraattiuros ja -naaras, nuori ja pentu. Paneeli voi olla, joko häkitön paneeli tai häkillinen. Häkillisessä paneelissa kissat viedään ennen omaa vuoroa häkkiin odottamaan (häkissä oman kissan numero) ja assistentti vie kissan paneelikehään, kun taas häkittömässä paneelissa omistaja vie kissan valmistelualueelle assistentille ja assistentti ottaa kissan paneeliin esiteltäväksi.

Paneeli alkaa vasta, kun kaikki tuomarit ovat saaneet arvostelunsa valmiiksi, yleensä iltapäivällä. Kaksipäiväisessä näyttelyssä molempina päivinä on oma paneeli. Paneeliin kissa valmistellaan mielellään vielä paremmin kuin tuomariarvosteluun. Paneelissa on kaikkien II kategorian tuomareiden parhaat kissat ryhmittäin. Tämä järjestys myös ilmoitetaan etukäteen.

Paneeli alkaa. Ensin on vuorossa kategorian 1 kissat. Sen jälkeen paneeli etenee omaan tahtiin ja kohta tuleekin II kategorian vuoro. Ensin on valittu kategorian paras uros, naaras jne ja vihdoin on pentujen vuoro. Kissasi on puunattu viimeisen päälle ja viet sen assistentille valmistelualueelle. Siellä voit vielä vähän harjata kissaasi ja kertoa kissastasi assistentille, niin hän osaa kantaa kissaasi paremmin. Nyt et voi enää muuta kuin tulla kehän ulkopuolelle ja jännittää. Paneelissa on tällä kertaa 5 kategorian 2 pentua. Kaikki kyseistä kategoriaa tuomaroineet tuomarit kiertävät kaikki kissat lävitse ja siirtyvät sen jälkeen kirjoittamaan valitsemansa pennun numeron äänestyslapulle. Tällä kertaa kaikki tuomarin äänet menivät american curl-pennulle.

Nyt on ensimmäinen näyttelypäivä osaltasi taputeltu kasaan. Nyt vain kissa mukaan ja kohti hotellia, illalla kissakavereiden kanssa syömään ja keräämään voimia sunnuntain näyttelyyn.

Näyttelyihin liittyvää tarkempaa tietoa: https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/kissanayttely

Tulevat näyttelyt: https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/nayttelylista