Kissanäyttelypäivän kulku
Teksti: Minna Böckerman, muokattu 2.6.2025 Siby ry:n hallitus
Kuvat: Tessa

Näyttelyyn suosittelemme otettavaksi mukaan:
- Kissan rekisterikirja/passi/rokotustodistus
- Näyttelyhäkki tai verhot näyttelyhäkkiin
- Hiekkalaatikko ja hiekkalapio sekä muutama pussi
- Vesi- ja ruokakupit, ruokaa kissalle
- Käsidesi
- Harjat ja kammat
- Kissa kuljetusboksissaan
Sitten vain rohkeasti kohti sisäänkäyntiä. Kissanäyttelyn ovella on yleensä henkilöitä, jotka tarkistavat kissan rokotukset. Kaiken ollessa kunnossa, sinut ohjataan eläinlääkärin tarkastukseen ja/tai ilmoittautumaan.
Ilmoittautuminen on järjestetty erilliselle pisteelle, missä kerrotaan kissan näyttelyyn ilmoittaneen henkilön nimi. Tämän jälkeen kissa ei voi enää poistua näyttelyalueelta ennen poistumislupaa.
Tämän jälkeen lähdetään etsimään häkkipaikkaa, mihin leiri pystytetään näyttelyiden ajaksi. Monet näyttelyiden rivit on organisoitu kategorioittain. Jostain välistä löytyy kategorian II kissat, mihin myös neva masqueradet ja siperiankissat kuuluvat. Joskus häkkipaikat on valmiiksi numeroitu. Kissasi numero löytyy vahvistuskirjeestä ja myös sähköisestä OmaKissa-järjestelmästä. Joskus taas häkkipaikan saa valita itse.
Tämän jälkeen, kun oma häkkirivi ja -paikka on löytynyt, muutaman hukkamutkan kautta, niin aloitetaan tavaroiden purkaminen. Oma häkki kasataan sille varattuun paikkaan. Muistathan, että yhden kissan häkin koko ei saa ylittää 65x65x65cm. Jos sinulla on tuplahäkki (esim. tuplasturdi), siihen saa majoittaa 2-3 kissaa. Yhdelle kissalle saa vallata vain yhden häkin (esim. single sturdin) paikan. Jos sinulla on verhot mukana, niin näytteilleasettaja on laittanut paikallesi valmiin metallihäkin, johon voit ripustaa kissallesi hankkimasi verhot. Häkkiin lisätään vielä hiekkalaatikko, vettä sekä ruokaa ja nyt voikin kissa asettua mukavasti omaan majaansa.
Tässä vaiheessa voit vähän jo hengähtää ja käydä vaikkapa kahvilla. Olethan hyvissä ajoin jo tullut paikalle ja arvostelut alkavat vasta vähän ajan päästä. Kahvitaunon jälkeen seuraavaksi onkin hyvä käydä tarkistamassa arvostelevan tuomarin sijainti ja minkä verran kissoja on ennen oman kissan arvostelua. Sitten vain odotellaan ja seurataan arvosteluja, katsellaan kilpakumppanien kissoja ja käydään välillä tarkistamassa oman kissan vointi häkissä. Ja tietenkin jännitetään.
Omaa kissaa kannattaa mennä valmistelemaan tuomarin pöydälle siinä vaiheessa, kun omaa kissaa ennen vuorossa on 2-3 kissaa. Kasvattajalta kannattaa kysyä neuvoa turkinlaittoon yms. näyttelypaikalla sekä myös jo ennen näyttelyä tapahtuvaan pesuun sekä kuivaukseen. Mitä paremmin pohjatyö on tehty kotona, niin sen helpompi on kissa viimeistellä ennen arvostelua. Kasvattaja auttaa mielellään kissan valmistelussa arvostelua varten ja mahdollisissa turkkiin liittyvissä ongelmissa. Jos kasvattaja ei ole paikalla, apua rodun piiristä löytyy aina, yksin ei tarvitse tuskailla.

Seuraavaksi tuomari pyytääkin sinut pöydän ääreen. Tuomari tutkii ja katselee kissaa eri kulmista. Näyttelykissan on oltava hyvin käsiteltävissä. Aikansa tutkittuaan kissaa, hän kirjoittaa arvostelunsa erilliselle arvostelusetelille. Yleensä periaatteena on, että tuomarin kanssa ei juuri keskustella. Tuomari saattaa kyllä kertoa sinulle, mitä mieltä hän on kissastasi. Jos samaan väriryhmään kuuluu yli 3 kissaa, valitsee tuomari myös Värin parhaan (VP) kissan näiden joukosta. Kastraatit kilpailevat erikseen. Kun tuomari on arvostellut kaikki saman kategorian kissat, hän kertoo assistentille, mitkä kissat hän haluaa saapuvaksi TP (eli Tuomarin paras)-valintaan.
Paneelissa on kaikkien tuomareiden parhaat kissat eri kategorioista. Paneelin kategoriajärjestys ilmoitetaan ennen paneelin alkua. Jokaisen kategorian sisällä valitaan kategorian paras aikuinen uros ja -naaras, kastraattiuros ja -naaras, nuori uros ja -naaras, pentu uros ja -naaras. Omistaja vie kissan valmistelualueelle assistentille ja assistentti ottaa kissan paneeliin esiteltäväksi.
Paneelissa on neljä kategoriaa ja jokaisessa kategoriassa valitaan kategorian paras (Best in Show) aikuinen uros ja -naaras, kastraattiuros ja -naaras, nuori uros ja -naaras, pentu uros ja -naaras.
Näyttelyihin liittyvää tarkempaa tietoa: https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/kissanayttely
Tulevat näyttelyt: https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/nayttelylista