Kissanäyttelyinfo
Teksti: Suomen Kissaliitto (https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/nayttelyissa-...)
Näyttelyyn ilmoittautuminen
Näyttelyilmoittautumisessa suositellaan käytettäväksi Omakissa –palvelua. Mikäli Omakissassa ilmoittautuminen ei ole mahdollista, näyttelyyn voi ilmoittautua myös paperilomakkeella, joka lähetetään näyttelysihteerille postitse.
Tarkemmat ohjeet löydät täältä (https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/ilmoittautumisohje).
Kissa pitää ilmoittaa siihen luokkaan, johon se ilmoittautumishetkellä kuuluu. Jos kissa valmistuu eli saavuttaa uuden tittelin ennen näyttelyä, tulee tästä ilmoittaa näyttelysihteerille. Ylimääräisiä sertifikaatteja ei saa kerätä. Tarkista siis aina vielä ennen näyttelyä, että kissasi ovat varmasti siinä luokassa, johon ne kuuluvat. Jos kissalla on esimerkiksi jo 2 kotimaista sertiä luokassa 7, voi sen joko ilmoittaa näyttelyyn ulkomaille tai tuoda sen kotimaiseen näyttelyyn kilpailun ulkopuolella (Out of competition). Tällöin kissa saa arvostelun eli tuomari täyttää siitä normaalisti arvostelulomakkeen, mutta kissaa ei vertailuarvostella, mikä tarkoittaa sitä, että se ei voi saada sertiä tai tulla valituksi värin tai tuomarin parhaaksi.
Näyttelyä edeltävällä viikolla saat postitse tai sähköpostilla vahvistuksen siitä, että kissasi on hyväksytty mukaan näyttelyyn (ns. vahvistuskirje eli vahvari). Tarkista siinä olevat omat ja kissasi tiedot huolella ja ilmoita näyttelysihteerille, mikäli tiedoissa on korjattavaa. Ota vahvistuskirje mukaan näyttelyyn, mikäli järjestävä yhdistys sitä vaatii. Muista tarkistaa vahvistuskirjeestä näyttelyn eläinlääkärintarkastuksen aika (se on voinut muuttua kutsuun merkitystä) ja ole paikalla ajoissa.
Näyttelyyn osallistuvan kissan on oltava vähintään 4 kuukauden ikäinen ja painettava vähintään yksi (1) kilo arvostelupäivänä. Kissan omistajan tulee aina kuulua johonkin FIFen alaiseen rotukissayhdistykseen. Jos kissalla on useampia omistajia, tulee kaikkien kuulua rotukissayhdistykseen. Rotuyhdistyksen jäsenyys ei ole sama asia. Näyttelylista ja -kutsut julkaistaan Kissaliiton kotisivuilla (https://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/nayttelylista).
Näyttelyyn valmistautuminen
Lue kulloinkin voimassa olevat näyttelysäännöt huolellisesti, koska ilmoittautuessasi näyttelyyn sitoudut myös noudattamaan niitä. Löydät päivitetyt ja voimassaolevat näyttelysäännöt Kissaliiton sivuilta.
Rokotukset
Tarkista kissasi rokotukset hyvissä ajoin ennen näyttelyä rokotussäännön mukaisesti.
Kissan paino
Kaikkien näyttelyyn osallistuvien kissojen tulee olla vähintään yhden kilon painoisia.
Mikrosiru
Kaikkien Suomen Kissaliiton näyttelyyn osallistuvien (=näyttelyluetteloon merkittyjen) kissojen tulee olla tunnistusmerkittyjä. Poikkeus: Sääntö ei koske esittelynäyttelyitä.
Kynnet
FIFen näyttelysääntöjen mukaan kissan kynsien tulee olla lyhennetyt, kun se esitetään tuomarille.
Kissan trimmaus
Kissan tulee olla puhdas ja takuton kun se esitellään tuomarille (myös korvien, silmien, hännän ja hampaiden hoidetut). Eri rotuiset kissat valmistellaan eri tavoin näyttelyihin, omaa rotuasi koskevat ohjeet saat esim. kissasi kasvattajalta, rotuyhdistykseltä tai omalta yhdistykseltäsi.
Näyttelyyn mukaan
Näyttelyyn otat kissasi lisäksi sen rekisterikirjan ja/tai rokotustodistuksen, mikrosirutodistuksen sekä järjestävältä yhdistykseltä saamasi näyttelyvahvistuksen (tulee sähköpostitse tai postitse) mikäli yhdistys sitä pyytää, valkoiselle kissallesi mukaan myös eläinlääkärin antama todistus siitä, että kissa kuulee, sekä yli 10 kuukauden ikäisille kotikissoille eläinlääkärintodistus siitä, että kissa on steriloitu/kastroitu.
Kissaasi varten tarvitset häkkiverhot näyttelyhäkin kolmelle seinälle ja pohjalle alustan (häkin koko: korkeus 56 cm, pohja 65×65 cm). ). Jos tuot oman häkin, pitää sen ehdottomasti mahtua normaalin näyttelyhäkin paikalle. Järjestävä yhdistys voi periä lisämaksun, jos viet enemmän tilaa, kuin normaalin häkin viemä tila on. Tietenkin kissasi tarvitsee vesiastian ja hiekkavadin. Kissasi syöttämisen voit hoitaa sopivaan aikaan näyttelyn kuluessa, mutta ruokaa ei kannata seisottaa kupissa koko päivää. Kissasi trimmausvälineidenkin on hyvä olla mukana, varmuuden vuoksi.
Nautit näyttelystä enemmän kunhan varaat mukaasi reilua kilpailumieltä ja kylliksi aikaa!
Näyttelypäivän kulku
Ensimmäiseksi kissasi tarkastaa näyttelyn eläinlääkäri. Rokotusten voimassaolo ja kissasi kunto tutkitaan; silmät, korvat, suu, iho jne. Mistään tarttuvasta taudista ei saa olla epäilystäkään. Saatuasi eläinlääkärin varmennuksen (yleensä leima tai nimikirjaimet) näyttelyvahvistukseesi jatkat ilmoittautumispöydän luo. Sieltä saat vahvistuskirjettä näyttämällä kissasi näyttelyvahvistukseesi jatkat ilmoittautumispöydän luo. Sieltä saat kissasi kilpailunumeron ja näyttelyluettelon, josta tarkistat, että kissasi tiedot ovat oikein. Näyttelyluettelossa on tiedot kaikista kilpailevista kissoista, kilpailuluokista, tuomareista, arvostelusta ja aikataulusta. Näyttelyluettelo voi olla painettu tai sähköinen. Joissain näyttelyissä eläinlääkärintarkastus ja ilmoittautuminen on voitu yhdistää. Tällöin jonotat vain kerran. Lue vahvistuskirjeen mukana tuleva ohje tarkkaan ja seuraa sen ohjeita.
Etsi kissallesi varattu häkki ja sisusta se. Huolehdithan häkin siisteydestä koko näyttelyn ajan. Jätä paikka siistiksi myös näyttelystä poistuessasi. Anna kissallesi viime silaus ennen arvostelua eli tarkista, että se on kauneimmillaan – sitten vain odotat oman kissasi vuoroa päästä arvosteluun! Nykyään melkein kaikki näyttelyt ovat ns. itsekantoisia. Tämä tarkoittaa sitä, että omistajat esittelevät itse kissansa tuomarille. Kissan esittelijän pitää olla 15 vuotta täyttänyt. Tarkista missä kissasi arvosteleva tuomari istuu ja seuraa arvostelun kulkua, jotta tiedät, milloin on oman kissasi vuoro. Jos joudut poistumaan näyttelyhallista, pyydä jotakuta pitämään silmällä arvostelun etenemistä puolestasi. Tarvittaessa voit pyytää assistenttia esittelemään kissan. Sovi tästä kissasi arvostelevan tuomarin assistentin kanssa hyvissä ajoin ennen kissasi rodun/värin arvostelua.
Arvostelussa
Näyttelykutsusta selviää, onko näyttely ns. assistentti- vai omistajakantoinen. Assistenttikantoisessa näyttelyssä assistentit esittelevät kissat tuomareille, mutta omistajakantoisessa omistaja tai hänen valtuuttamansa (yli 15-vuotias) henkilö saa halutessaan esittää kissan laatuarvostelussa. Best-in-show-paneelissa assistentit esittävät aina kaikki kissat . Muista, että arvostelutilaan saa mennä vain yksi henkilö eli kissan esittelijä.
Tarkista, vahvistuskirjeestä ja luettelosta, milloin arvostelun on määrä alkaa. Ota selvää, missä kissasi arvosteleva tuomari työskentelee. Seuraa arvostelun kulkua ja tuo kissasi ajoissa arvosteluun. Muista, että kissasi arvostellaan ilman sen nimeä. Tuomarin päätöksistä ei voi valittaa. Jos huomaat selkeän virheen (esim. väärä sertifikaatti), huomauta asiasta sihteeristöön, joka tarvittaessa huolehtii virheen korjaamisesta.
Jos haluat jostain syystä vetää kissasi pois arvostelusta kesken näyttelypäivän, on se mahdollista. Tee ilmoitus sihteeristöön, joka ilmoittaa tuomarille ja assistentille, että kissasi ei tule arvosteluun. Tällöin se saa arvostelutulokseksi ABS (absent, poissa). Ilmoitus on ehdottomasti tehtävä ennen, kuin kissasi luokan arvostelu alkaa. Tuomarille tai assistentille ilmoitettu poisveto ei ole pätevä.
Arvostelutilanteessa tuomari tutkii kissasi ja vertaa sitä standardiin. Voit vastata tuomarin esittämiin kysymyksiin, mutta muuten tuomarille puhumista ei sallita eikä tuomarin päätöksistä voi valittaa. Jos huomaat teknisen virheen, ilmoita siitä sihteeristöön heti arvostelun jälkeen.
Kussakin värissä aloitetaan yleensä arvostelu luokasta 1 ja arvostelu etenee luokkanumerojärjestyksessä. Jokaisesta kissasta tuomari täyttää arvostelusetelin, jossa on valmiiksi kissan tiedot (kilpailunumero, syntymäaika, sukupuoli, kilpailuluokka). Tähän seteliin tuomari kirjoittaa laatu- ja vertailuarvostelun. Mikäli aikuisia leikkaamattomia kissoja on paikalla vähintään kolme, tuomari valitsee niistä parhaan sen värisen kissan (VP) . Vastaavasti vähintään kolmesta kastraatista voidaan valita värin paras kastraatti. Samoin valitaan värin paras, jos paikalla on vähintään kolme nuorta (7-10 kk) ja pentua (4-7 kk). Koska harvoin näistä löytyy kolmea kilpailijaa, tuomari voi yhdistää aikuiset, nuoret ja pennut, mutta kastraatit kilpailevat aina erikseen.
Kussakin luokassa (paitsi luokissa 1 ja 2) tuomari laittaa neljä parasta urosta ja naarasta numerojärjestykseen. Nämä merkitään EX1, EX2, EX3 ja EX4. Luokan voittaja saa sertifikaatin eli ns. sertin (katso yllä). Laatuarvostelujen jälkeen kukin tuomari valitsee luokkavoittajiensa/värin paras-voittajiensa kesken ns. tuomarin parhaat (TP) ; parhaan uroksen, naaraan, uroskastraatin, naaraskastraatin, nuoren ja pennun, mikäli kissat ovat siihen kyllin korkeatasoisia (vähintään 97 pist).
Eri tuomareiden parhaita verrataan best-in-show-paneelissa kategorioittain toisiinsa, näin saadaan kategorioiden parhaat (KP). Joissakin näyttelyissä valitaan vielä kategoriavoittajien kesken näyttelyn parhaat.
Jos kissaasi ei voida arvostella sen aggressiivisuuden takia, antaa tuomari sille ns. keltaisen kortin ja kissaa ei laatu- tai vertailuarvostella lainkaan. Saat lomakkeesta toisen kappaleen itsellesi. Toinen menee näyttelyn sihteeristöön. Tällöin kissan arvostelutulokseksi merkitään DISK (=diskataan) ja 3.9 a (näyttelysääntökohta). Sääntöjen kohdassa 3.9 a sanotaan, että aggressiiviset kissat on suljettava kilpailusta. HUOM! Säännöissä ei ole vaatimusta siitä, missä tilanteessa aggressiivisuus voidaan todeta. Ainoa säännöissä mainittu lisäkriteeri on se, että kaksi assistenttia ei saa kissaa ulos näyttelyhäkistä (omasta-, tuomari- tai paneelihäkistä). Jos kissasi saa kolme tällaista arvostelutulosta, se ei voi enää kilpailla FIFé-näyttelyissä.
INFO eli neuvonta on jokaisessa näyttelyssä. Se on tarkoitettu niin näyttelyyn osallistuville kuin yleisöllekin. Myös eri rotuyhdistysten infopöydissä palvellaan mielellään!
Muistathan päivän päätteeksi noutaa kissasi arvostelusetelin ruusukepöydästä ja pyytää siihen Kissaliiton leimat mahdollisista TP- ja KP-tuloksista! Muista myös, että sääntöjen mukaan näyttelypaikalta ei saa poistua ennen näyttelyn päättymistä. Mahdollinen poistumislupa on anottava kirjallisesti näyttelypäälliköltä ennen vahvistuskirjeessä mainittua arvostelun alkamisajankohtaa.
Kissan valmistuminen eli tittelin rekisteröiminen
On tärkeää muistaa, että kissan pitää luokissa 3-10 saada titteliin oikeutettavat sertifikaatit aina vähintään 3 eri tuomarilta! Jos kissasi arvostelee toistamiseen sama tuomari samassa luokassa, pitää sinun kissan omistajana pyytää tuomarilta ns. kontrasigneeraus (lyhyemmin kontra). Tämä tarkoittaa sitä, että tuomari hakee kissan arvosteluseteliin toisen saman kategorian oikeudet omaavan tuomarin allekirjoituksen. Näin kissa voi valmistua esimerkiksi Championiksi, vaikka sen onkin arvostellut sama tuomari luokassa 9 kaksi kertaa. Vastuu kontrasigneerauksen pyytämisestä on kissan omistajalla. Järjestävä yhdistys ei tiedä, ketkä tuomarit ovat kissasi arvostelleet aiemmissa näyttelyissä.
HUOM! GIC:ksi ja GIP:ksi valmistutaan 6:lla tai 8:lla sertillä. Seitsemällä ei voi valmistua, vaikka ne olisivatkin kolmesta eri maasta.
HUOM! SC:ksi ja SP:ksi valmistutaan 9:llä tai 11:llä sertillä. Kymmenellä ei voi valmistua, vaikka ne olisivatkin kolmesta eri maasta.
Muuta huomioitavaa
Näyttelyyn osallistuvan kissan on oltava terve sekä sen turkin asianmukaisesti hoidettu. Kynsien tulee olla leikatut. Näyttelyyn eivät saa osallistua tiineenä olevat naaraat, naaraat joilla on alle 12-viikkoiset pennut, maitoa erittävät naaraat, kissat joiden varpaista on amputoitu (pysyvästi poistettu) kynnet, kuurot kissat tai kissat, joilta on typistetty häntä tai korvat. Näitä kissoja ei saa edes tuoda näyttelytiloihin.
Valkoisilta kissoilta vaaditaan todistus siitä, että kissa kuulee. Yli 10 kk:n ikäisellä kotikissalla on oltava todistus siitä, että kissa on steriloitu /kastroitu.
Kaikkien Suomen Kissaliiton näyttelyyn osallistuvien (näyttelyluetteloon merkittyjen) kissojen tulee olla mikrosirumerkittyjä. Mikrosirusta pitää olla merkintä kissan rekisterikirjassa, EU-passissa tai muussa vastaavassa asiakirjassa. Jos näin ei ole, pitää kissalla olla erillinen mikrosirutodistus.
Yhdistys saa päättää mahdollisen karsintaperusteen, joka on ilmoitettava näyttelykutsussa.
Jos kissan omistaja peruu ilmoittautumisen ennen viimeistä ilmoittautumispäivää, palauttaa järjestävä yhdistys näyttelymaksusta 75%. Mikäli näyttelyosallistuminen perutaan ennen näyttelyä ilmoittautumisajan umpeutumisen jälkeen omistajan tai kissan sairauden vuoksi, palauttaa järjestävä yhdistys lääkärintodistuksella samoin ilmoittautumismaksusta 75 %. Todistus on toimitettava 14 vrk:n kuluessa. Näyttelymaksupalautuksille on asetettu 4 viikon määräaika siitä, kun yhdistys saa näytteilleasettajalta palautukseen tarvittavat tiedot (mm. tilinumero).